Piwonie to byliny z tradycjami. Uprawiane od stuleci w Chinach, gdzie początkowo traktowano je bardziej jako rośliny lecznicze, niż ozdobne, podbiły również Europę i wciąż cieszą się uznaniem i zainteresowaniem ogrodników. Cenione za efektowne, często mocno pachnące kwiaty, dekoracyjnie prezentują się zarówno na rabacie kwiatowej jak i w wazonie – stanowią doskonały materiał na kwiat cięty. Pasują do wielu stylów ogrodowych. Naturalnie wyglądają w typowo polskich ogródkach wiejskich, ale również w swobodnych, ale stylowych ogrodach angielskich i na regularnych kwaterach ogrodów w stylu francuskim.
Obecnie spośród piwonii zielnych najczęściej uprawiamy piwonię chińską (Paeonia lactiflora). W sprzedaży dostępnych jest wiele bardzo dekoracyjnych i odpornych odmian, wybranych spośród tysięcy, jakie powstały na przestrzeni wielu lat uprawy tej szlachetnej byliny. Różnią się od siebie nie tylko kolorem, ale również kształtem kwiatów, które mogą być pełne, półpełne, pojedyncze albo anemonowe.
Piwonie mają opinię roślin długowiecznych. Jeśli umiejętnie dobierzemy stanowisko i zapewnimy im odpowiednią pielęgnację, będą bujnie rosły i kwitły przynajmniej przez kilkanaście lat, a czasem dłużej.
Sekrety uprawy piwonii
1. Dla piwonii wybierz miejsce słoneczne, na glebie przepuszczalnej, żyznej o odczynie lekko kwaśnym. Przed sadzeniem, a także wiosną w kolejnych latach uprawy nie żałuj roślinie kompostu lub przekompostowanego obornika, który należy wymieszać z wierzchnią warstwą gleby. Jeśli w ogrodzie gleba ma odczyn zasadowy, dodaj do podłoża trochę kwaśnego torfu.
2. Piwonię kupioną z odkrytym korzeniem posadź na właściwej głębokości – nie za głęboko i nie z płytko. Najlepiej, jeśli nad pąkami pędowymi będzie około 2 cm ziemi. Piwonie nabyte w pojemnikach, sadzimy na tej samej głębokości, na jakiej rosły w doniczkach. To bardzo ważne, ponieważ piwonie sadzone zbyt głęboko nie chcą kwitnąć.
3. W pierwszym roku uprawy dbaj intensywnie o młodą piwonię: często podlewaj i odchwaszczaj. Jeśli na roślinie pojawią się pąki kwiatowe, zostaw tylko jeden, resztę oberwij – dzięki temu wzmocnisz ją i w następnych sezonach będzie naprawdę imponująca.
4. W kolejnych latach piwonia już nie będzie potrzebowała tyle uwagi. Podlewaj, ale tylko w okresach suszy, a szczególnie w lipcu i sierpniu – bo wtedy roślina zawiązuje pąki kwiatowe. Zapewnij jej stabilną podporę – szczególnie ciężkie kwiaty mają piwonie pełne, które łatwo pochylają się pod wpływem deszczu i wiatru. Jeśli uwielbiasz kwiatowe bukiety, pamiętaj, aby z jednej rośliny nie wycinać zbyt wielu pędów – to może ją zbytnio osłabić.
5. Jeśli po latach uprawy zechcesz piwonię przesadzić lub podzielić na kilka mniejszych roślin, wybierz termin wrześniowy – wtedy piwonie najlepiej się przyjmują.
6. Ciesz się piwonią przez długie lata, bo jest to jedna z najpiękniejszych roślin ogrodowych.