Jagody Goji – jedne z najzdrowszych owoców świata
2013-07-26 13:59:29
Jagody Goji, w Polsce znane również, jako kolcowój pospolity. Owoce Goji maja cenne, zdrowotne właściwości i stąd też pozywane są jako „czerwone diamenty”. Jagody Goji mają słodki smak i zachęca się do spożywania ich prosto z krzewu, równie dobrze smakują również w postaci suszonej. Liście oraz owoce jagody wykorzystywane są do naturalnych herbat, mogą być dodatkiem do napojów oraz posiłków.
Owoce tej rośliny zawierają m.in. żelazo, selen, B-karoten. Zawierają również duże ilości witamin takich jak C,E oraz z grupy B (B1, B2, B6), a także takich składników mineralnych, jak: wapń, potas i cynk. Wiele mówi się o niesamowitych właściwościach jagód Goji, zwarte w niej składniki korzystnie wpływają na stan stawów, pozytywnie wpływają na stan serca, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają prace mózgu- pamięć a także poprawiają nastrój. Owoce tej rośliny maja wpływ na pracę jelit, stąd też często używane są przy odchudzaniu. Jagody Goji są uważane w Azji, jako składnik przedłużający życie, zapobiegające procesowi starzenia się. Z racji tej iż Azjaci żyją najdłużej, zdecydowanie teoria to może się potwierdzić.
Wiele właściwości tej rośliny sprawiło, że rozpowszechniła się ona na rynku również Polskim. Kolcowój chiński nie jest zbyt wymagającym krzewem, roślina odporna na mrozy i susze. Rośnie bardzo szybko sięgając od 1 – 3 metrów wysokości.