Jagoda Kamczacka - soczyste owoce
2014-02-07 11:07:20
Jagoda kamczacka to krzew, który posiada efektowne kwiaty. Charakterystyczne owoce, o kształcie walca, w smaku przypominające leśne jagody, są mięsiste o fioletowoczarnej barwie, pokryte niebieskim, woskowym nalotem. dojrzewają na przełomie maja i czerwca.
Jagoda kamczacka nie sprawia żadnych kłopotów w uprawie. Ma małe wymagania i jest wyjątkowo odporna na susze i mrozy. W naturze występuje w północno-wschodnich rejonach Azji, co oznacza, że jest przyzwyczajona do minusowych warunków pogodowych. Lubi słońce i ciepłą pogodę. Krzewy owocują już w pierwszym roku po posadzeniu. Krzewy są długowieczne. Jagody kamczackie są najwcześniejszymi owocami, jakie można zbierać w ogrodzie. Dojrzewają już pod koniec maja. Owoce należy zrywać w miarę dojrzewania, są zdrowe, mają ładny kolor i intensywny, przyjemny zapach. Mają unikalne właściwości odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Napar z suszonych kwiatów jagody kamczackiej jest ponadto znakomitym lekiem na przeziębienie i grypę. Bardzo polecamy na dżemy, soki, owoce przede wszystkim nadają się na deser.